Publicerad den

Att prestera max på tävling

När man har fått några tävlingar i bagaget och känner sig ganska trygg i tävlandet i sig är det många som tycker det är roligt att bli lite mer fokuserade på resultat. Men att prestera sitt absoluta max när det väl gäller är inte helt enkelt. Här kommer därför lite tips på vad man kan tänka på.

Formtoppning

Den stora delen i att prestera på tävling sker inte på själva tävlingsdagen utan veckor innan. Att inför stora och viktiga tävlingar dra ned sin träningsvolym, fokusera mer på kvalitet än kvantitet på träningen och på så sätt släppa fram överskottsenergi brukar kallas för en formtoppning. Formtoppning kan dock vara lite av en kompromiss med den långsiktiga träningen och bör därför bara tillämpas fullt ut inför viktiga tävlingar.

Hantera pressen

När det gäller press och nervositet fungerar vi olika som människor. Vissa behöver hantera nervositeten genom att flytta fokus från tävlingen till något annat, medan andra blir lagom nervösa och kan använda nervositet och adrenalin till sin fördel. Att ta reda på vad man själv behöver för att prestera som bäst är därför en viktig del när det gäller tävlingar.